نگهداری از گل اسپاتی فیلوم طرفداران زیادی دارد. گیاه اسپاتی فیلوم بومی مناظق گرمسیری امریکا و جنوب شرقی اسیاست و در ایران نیز با نام گل چمچمه ای و سوسن صلح شناخته میشود . تنوع گل اسپاتی فیلوم نسبتا زیاد است و ۴۰ گونه گیاهی دارد که معروف ترین ان به نام Spathiphyllum wallisi شناخته میشود. ارتفاع این گیاه به ۴۰ تا ۶۰ سانتیمتر میرسد.
گل اسپاتی فیلوم از گیاهان همیشه سبز و گلدار بشمار میآید. در صورتی که شرایط نگهداری گل اسپاتی فیلوم در خانه را بدانید میتوانید از زیبایی آن در تمام طول سال بهره ببرید. سایت ذرهبین در این مقاله با عنوان “چگونه از گل اسپاتی فیلوم مراقبت کنیم” همهی اصول و نیازهای این گیاه از جمله نور، آبیاری، کوددهی و روش تکثیر را به شما آموزش خواهد داد. با ما همراه باشید.
گل اسپاتی فیلوم گیاهی است با برگهای سبز و براق و نوک باریک که گلهای سفید و زیبایی دارد.
گلهای این گیاه به صورت سمبله هایی سفید رنگ و استوانه ای هستند.
گل اسپاتی فیلوم در دستهی گیاهان گلدار اپارتمانی قرارمیگیرد و از گیاهان آپارتمانی مقاوم و تصویه کننده هواست. این ویژگیها باعث شده تا اسپاتی فیلوم محبوبیت زیادی داشته باشد.
همچنین به علت داشتن قیمت مناسب در کنار زیبایی انتخابی مناسب برای هدیه بشمار میآید.
اگر شرایط مناسبی برای گل اسپاتی فیلوم فراهم باشد، سالی دوبار گل میدهد که هر بار ۴ تا ۱۰ هفته این گلهای زیبا روی ان خودنمایی میکنند.
معمولا فصل رویش گل های گیاه اسپاتی فیلوم بهار و تابستان است.
توجه داشته باشید که این گیاه در عین زیبایی در دسته گیاهان سمی قرار دارد و برای کسانی که حیوان خانگی دارند خطرناک میباشد.
شرایط محیطی مناسب برای نگهداری از گل اسپاتی فیلوم
آبیاری مناسب برای نگهداری از گیاه اسپاتی فیلوم:
گیاه زیبای اسپاتی فیلوم خودش به شما یاداوری میکند که زمان آبیاریش فرا رسیده است .
این گیاه زمانی که نیاز به آبیاری دارد برگهایش به سمت پایین خم میشود.
باید توجه داشته باشید که سطح خاک تا سه سانتیمتر خشک باشد سپس ان را آبیاری کنید.
آبیاری بیش از اندازه گیاه اسپاتی فیلوم باعث میشود برگهای آن سیاه و خشک شود و معمولا از کنارههای برگ شروع به خشک شدن و سیاه شدن میکند.
در فصل های سرد آبیاری را کمتر و در فصل های گرم نیز آبیاری گیاه را بیشتر کنید.
گل اسپاتی فیلوم رطوبت دوست است و محیط خنک را میپسندد. بهتر است برای شادابی بیشتر برایش جزیره درست کنید.
برای ساختن جزیره، درون زیرگلدانی گیاه سنگ ریزه بگذارید و ان را تا نصف دیواره زیرگلدانی آب بریزید و گلدان را روی ان قرار دهید. همچنین میتوانید در کنار گلدانتان ظرف آب قرار دهید .
این کار رطوبت محیط اطراف گل اسپاتی فیلوم را افزایش میدهد و موجب رشد سریعتر گیاه خواهد شد.
نورمناسب برای نگهداری گل اسپاتی فیلوم در خانه:
نکتهای که باید در نگهداری از گل اسپاتی فیلوم در نظر بگیرید این است که این گیاه به نور ملایم نیاز دارد.
البته نوع ابلق این گیاه به نور بیشتری نیاز دارد. توجه کنید که این گیاه به نور مستقیم حساس است.
نور مستقیم موجب سوختگی برگ اسپاتی فیلوم میشود.
همچنین در صورتی که نور کم باشد، برگها بیحال میشوند و برگهای جوان آن کمرنگ و نازک خواهد شد.
میتوانید برای تامین رطوبت گیاه، غبار پاشی (اسپری کردن آب جوشیده سرد شده به گیاه از فاصلهی نیم متری) انجام دهید. البته توجه کنید که غبار پاشی در نور مستقیم موجب سوختگی و سوراخ شدن برگ گل اسپاتی فیلوم شود.
دما ایدهآل برای گیاه اسپاتی فیلوم:
دمای مناسب برای این گل اسپاتی فیلوم ۱۲ تا ۲۵ درجه سانتیگراد است. اگر شرایط ابیاری مناسب را برای گل اسپاتی فیلوم فراهم کنید و هوا را برایش مرطوب سازید تا دمای ۳۲ درجه نیز دوام میآورد. در صورتی که هوا گرم باشد، گیاه به آبیاری بیشتری نیاز دارد.
خاک مرغوب برای گیاه اسپاتی فیلوم:
بهترین و مناسبترین خاک برای گیاه اسپاتی فیلوم خاک سبک با زهکشی بالاست. بهترین ترکیب پیشنهادی برای این نوع گیاه ۶۰ درصد خاک پیت ماس و ۴۰ درصد پرلیت میباشد .
همچنین کودهایی که حاوی میزیم و آهن هستند نیز بهترین نوع کود برای این گیاه است. زیرا گل اسپاتی فیلوم به کمبود آهن و منیزم موجود در خاک حساس است و باعث زرد شدن برگ ها میشود. توجه کنید که کوددهی را بیشتر از ماهی یکبار انجام ندهید زیرا گیاه را از بین میبرد.
بهتر است کوددهی در فصل بهار و تاستان انجام شود.
روش تکثیر گیاه اسپاتی فیلوم (تکثیر گل چمچهای):

برای تکثیر گیاه اسپاتی فیلوم گیاه را از گلدان خارج کنید و پاجوشهایی (بوتههایی) که ۳ تا ۴ برگ دارند را با چاقو از گیاه مادر جدا کنید و آنها را در گلدان کوچک دیگری بکارید. پس از جدا کردن پاجوشها گیاه مادر را به گلدانش برگردانید. خاک مناسب برای کاشت پاجوشها، ترکیب کوکوپیت+ پرلیت+ خاکبرگ است. گیاه اسپاتی فیلوم دوست دارد ریشهاش محدود باشد. بنابراین بهتر است که گلدان کوچک برای آن انتخاب کنید.
بهترین زمان برای تکثیر گل اسپاتی فیلوم فصل بهار و تابستان است .
توجه کنید که بوتهای که از گیاه مادر جدا کردهاید را زیاد عمیق نکارید تا گیاه بتواند برگهای جدید بدهد.
آنچه لازم است در مورد نگهداری از گل اسپاتی فیلوم و درمان بیماری های آن بدانید
علت بی حالی و افتادگی برگ گل اسپاتی فیلوم :
بیحال شدن گل اسپاتی فیلوم نشان دهندهی تشنگی و گرمای محیط گیاه است.
علت قهوه ای شدن گل اسپاتی فیلوم :
قهوه ای شدن و خشکی نوک برگهای گیاه اسپاتی فیلوم به علت گرمای زیاد و نور مسقیم آفتاب و نبود رطوبت کافی است. گلدان را در سایه و یا جای خنک تر بگذارید. در صورتی که کنارهی برگهای گیاه قهوهای شود، به علت آبیاری بیش از اندازه گلدان است.
علت سیاه شدن برگ گل اسپاتی فیلوم :
اگر برگهای گیاه به رنگ سیاه درامده باشد دلیل بر سرمای زیاد محیط است. بنابراین باید گلدان را به جای گرمتر منتقل کنید.
علت گل ندادن اسپاتی فیلوم :
زمانی که نور برای گیاه کافی نباشد و تغذیه گیاه نیز مناسب نباشد گیاه نیز تمایلی به گل دادن نخواهد داشت. میتوانید ماهی یکبار (نه بیشتر) از کودهای مخصوص گلدهی برای گیاه استفاده کنید. البته توجه کنید که نباید در فصلهای سرد سال کوددهی انجام شود.
آیا گل اسپاتی فیلوم سمی است؟
نکتهای که در نگهداری از گل اسپاتی فیلوم باید در نظر بگیرید این است که این گیاه در عین زیبایی در دسته گیاهان سمی قرار دارد. گیاه اسپاتی فیلوم دارای کریستال های اگزالات کلسیمی است که اگر حیوانات خانگی آن را بجوند مسمومیتهایی برای انها به وجود میآورد که باعث ایجاد درد در صورت، ریختن اب دهان حیوان، تورم دهان و لب های آنها شود و در نتیجه نفس کشیدن برایشان مشکل میشود.
همچنین به علت وجود آلکالویید لیکورین موجود در ساقه و ریشه های گل اسپاتی فیلوم برای انسانها نیز سمی است و علائمی مانند تورم لب ها، زبان و حالت تهوع و استفراغ ایجاد میکند.
تیره شدن گلهای گیاه اسپاتی فیلوم:
در صورتی که گلهای گیاه رو به تیرگی رفت، آنها را بچینید زیرا این گلها موجب از بین رفتن گیاه میشوند.